- pagină de jurnal –
E o sete în mine, Doamne, care mă rupe în bucăţi. Simt cum mă scad zi de zi, neputând începe drumul spre adevăr, Adevăr. Simt în mine un loc ca o biserică, sau mai mult, ca o mănăstire. E pustiu Doamne, dar e curat. E sărăcie, dar bunătate în inimă...
Doamne, ce mă fac cu mine? Vreau să vin către Tine, vreau Doamne să vin dincolo, în Adevăr şi Lumină. E plâns sufletul meu căci te simt, dar nu te văd. Sunt orb, orb de păcate şi mult mă tem Doamne să nu cad. Mi-e frică de iadul lumii ...
Doamne, ajută-mă să te cuprind cu inima, fii cu mine !
Doamne, fă din mine un altar al dorului de Tine. Pustie să-mi fie calea în lume, iar avut să am doar dorul de Tine, cu Tine Doamne.
***
O păstrez ca pe una dintre amintirile cele mai dragi mie. O amintire de suflet care îmi revine în minte în momentele grele ale vieţii, ca un balsam, ca un elixir ce-mi alină nefiinţa de acum.
E o mângâiere să ştiu că cineva acolo sus mă iubeşte. Nu vorbesc numai de bunul Dumnezeu din ceruri, ci vorbesc de oameni care trăiesc lângă Dumnezeu, care şi-au dus sufletul acolo sus lângă Dumnezeu prin modul lor de a fi, de a-şi trăi viaţa pământească. Vorbesc despre fratele Ovidiu şi nu-mi mai amintesc decât aceste două cuvinte despre el. Nu-i mai reţin numele de familie sau alte amănunte extraordinare despre el deşi am fost, cel puţin în anul cinci de facultate, colegi. Când l-am cunoscut eu era cu mult mai înţelept decât noi toţi cei din generaţia lui. Trăise din greu experienţele vieţii, încercase cam tot ce se putea din ale sufletului, bune şi rele. Pierduse chiar un an de facultate pentru că a vrut să atingă sublimul sufletului, desăvârşirea. Din păcate apucase, la răscruci, mereu pe drumul cel rău, nu pe cel bun. A fost foarte aproape să-şi piardă chiar viaţa, dar mama sa, o adevărată creştină evlavioasă, l-a tras înapoi pe calea cea dreaptă, firească. S-a dus pe la preoţi, călugări şi prin mănăstiri, rugându-se, ca nimeni alta, la Dumnezeu să-i întoarcă fiul. Iar Dumnezeu a vrut asemenea cu ea şi i-a îndreptat fiul, sădind în inima lui o credinţă adevărată. Sigur era soi bun. Credinţa s-a prins de el şi el de credinţa creştină, cea strămoşească şi ortodoxă. S-a ridicat singur şi a încercat să-i crească şi pe alţii. Unul dintre ei am fost eu. Dar eu, ca un mezin ce eram, nu am crescut îndeajuns ca să-l pot ajunge.
Noi, în Iaşi, am fost trei studenţi, ca trei fraţi: Ovidiu cel mare, celălalt Ovidiu şi eu, mezinul Gheorghe. Fratele Ovidiu cel mare, despre care vorbesc acum, ne-a purtat la amândoi de grijă. Era cel care ştia mereu ce face. Ne-a dus la slujbele de seară de la biserica Sfinţii Trei Ierarhi, ne îndemna la Liturghie şi la Sfânta Spovedanie. Tot el ne-a lipit cu ascultarea de acelaşi părinte duhovnic pe care îl avea şi el.
Dar toate acestea sunt vorbe, prea multe vorbe. Adevărata viaţă şi trăire o avea fratele Ovidiu la rugăciune. Rugăciunea de dimineaţă pe care şi-o făcea singur şi rugăciunea de seară la care dorea să-l ajutăm şi noi. Aşa am ajuns să simt cu adevărat ce înseamnă cuvintele Domnului Iisus din Scriptură: ,, Acolo unde sunt doi sau trei adunaţi, rugându-vă, în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul vostru “. Dar într-un cămin de studenţi politehnişti, seara, vă închipuiţi ce linişte, pentru o smerită rugăciune, poate fi. Cu toate acestea, într-o seară, eu şi fratele Ovidiu, am găsit un răgaz să începem rugăciunea într-o cameră liberă, nu contează care. Eram amândoi în genunchi cu faţa spre perete, cu cartea de rugăciune aşezată frumos pe pat. De pe perete ne zâmbeau chipuri de sfinţi din icoane. Rugăciunea noastră curgea încet din carte, unul citind şi închinându-se, celălalt ascultând şi închinându-se. Întotdeauna eu am fost cel puturos şi necredincios, iar el cel pătruns de rugăciune şi absent la toate, câte nu-i erau de folos, din jur. Atunci, în acea seară, o singură dată, în timpul rugăciunii, am simţit cum s-a pogorât un înger şi ne-a acoperit umerii cu aripile sale. Şi atâta pace şi linişte m-a cuprins, încât lacrimile au început singure să-mi curgă pe obraji. Eu necreştinul am simţit pentru prima dată lumina caldă a lui Dumnezeu, dragostea adevărată a lui Dumnezeu. Am ştiut atunci, ştiu şi acum după aproape 20 de ani, că Dumnezeu este numai iubire mângâietoare şi că niciodată nu voi mai fi atât de aproape de El. Ştiu că niciodată nu-l voi cunoaşte pe Dumnezeu, dar dragostea Lui cu siguranţă da. Am cunoscut-o odată, preţ de o clipă şi o voi căuta din nou, tot restul vieţii mele. Când Domnul Iisus a zis ,, Pace vouă ! “ a zis de fapt : Dragostea mea toată v-o dau vouă! Fratele Ovidiu trăia deja în acea dragoste dumnezeiască şi mi-a dat şi mie voie să gust puţin din ea. Iată de ce el a ajuns călugăr român la Muntele Athos, celălalt Ovidiu preot de parohie în Iaşi, iar eu doar un pârlit ingineraş de provincie.
Acum mi-am pierdut din nou liniştea sufletească şi mă duc să-l caut pe fratele Ovidiu, în rugăciune, să-mi dea din nou o picătură din dragostea lui Dumnezeu …
***
Cu jale îmi port azi mândria de orb, fără Dumnezeu sunt muritor dar nu Om.