Mircea Eliade –Arta de a muri

,, Trăim atâta mizerie, experimentăm cu toţii atâta laşitate şi abdicări ( un om cu adevărat cinstit, în sensul clasic al cuvântului, ar trebui în zilele noastre ori să asasineze, ori să se sinucidă: refuzând prin acest gest de curaj să ia parte la contemporaneitate ); ne vedem siliţi în fiecare zi să asistăm la atâta suferinţă nedreaptă; înţelegem în fiecare zi că suntem neputincioşi să alinăm suferinţele acestea, ca orice am face suntem şi rămânem neputincioşi- încât ajungem fiecare să realizăm condiţia tragică a existenţei noastre sociale. ( … )
Există astăzi în lume o suferinţă meschină, cotidiană, inferioară; o suferinţă biologică, nu una umană şi spirituală. Tragismul acesta de fiecare zi pe care îl trăim cu toţii nici nu ne ajută, cel puţin, să ne adâncim sufletul nostru, să-l conducem spre mântuire. Noi suntem ursiţi să înţelegem neputinţa nostră umană, limita voinţei noastre, nedreptatea predestinată acestei Lumi – auzind cum alţii au miliarde, iar alţii mor de foame, asistând cum cele mai curajoase porniri sunt înecate în ticăloşia sfârşiturilor, ştiind cum totul se cumpără, totul se vinde. Este o aşteptare tristă pretutindeni în lume. O aşteptare a întregii vieţi colective, neliniştită, chinuită. Ce miracol va putea sparge zidul de noroi care ne sufocă? Începi să disperezi chiar la posibilitatea acestui miracol … ,,

Iar dacă miracolele nu mai sunt posibile, atunci rămân definitive doar neroziile … NEROZIILE UNUI PROVINCIAL :

joi, 10 septembrie 2009

SUNTEM INGERI

Vladimir Kush s-a nascut in 1965 in Moscova (Rusia), intr-o casa situata la poalele padurii Sokolniki unde in vremuri patriarhale tarii rusi ieseau la vanatoare. Vladimir Kush a inceput sa picteze inca de la varsta de 3-4 anisori. Tatal sau, om de stiinta fiind, ii povestea in copilarie despre vechii greci care considerau ca arta si stiinta sunt la fel de importante. Cu timpul, Vladimir a dezvoltat un apetit pentru spatii deschise, nascandu-se in el visul de a absorbi in interiorul sau intreg spatiul care se intinde intre marea inghetata din nord si pana la Pontus Euxinus (Marea Neagra). Dorinta sa s-a implinita insa in Hawaii, in Insula Maui, unde, ajuns la maturitate, a putut fi martor la topirea marii in cer sau a cerului in mare, continuitate asemeni unui cordon ombilical in care spatiul se condenseaza in picuri de timp.