Mircea Eliade –Arta de a muri

,, Trăim atâta mizerie, experimentăm cu toţii atâta laşitate şi abdicări ( un om cu adevărat cinstit, în sensul clasic al cuvântului, ar trebui în zilele noastre ori să asasineze, ori să se sinucidă: refuzând prin acest gest de curaj să ia parte la contemporaneitate ); ne vedem siliţi în fiecare zi să asistăm la atâta suferinţă nedreaptă; înţelegem în fiecare zi că suntem neputincioşi să alinăm suferinţele acestea, ca orice am face suntem şi rămânem neputincioşi- încât ajungem fiecare să realizăm condiţia tragică a existenţei noastre sociale. ( … )
Există astăzi în lume o suferinţă meschină, cotidiană, inferioară; o suferinţă biologică, nu una umană şi spirituală. Tragismul acesta de fiecare zi pe care îl trăim cu toţii nici nu ne ajută, cel puţin, să ne adâncim sufletul nostru, să-l conducem spre mântuire. Noi suntem ursiţi să înţelegem neputinţa nostră umană, limita voinţei noastre, nedreptatea predestinată acestei Lumi – auzind cum alţii au miliarde, iar alţii mor de foame, asistând cum cele mai curajoase porniri sunt înecate în ticăloşia sfârşiturilor, ştiind cum totul se cumpără, totul se vinde. Este o aşteptare tristă pretutindeni în lume. O aşteptare a întregii vieţi colective, neliniştită, chinuită. Ce miracol va putea sparge zidul de noroi care ne sufocă? Începi să disperezi chiar la posibilitatea acestui miracol … ,,

Iar dacă miracolele nu mai sunt posibile, atunci rămân definitive doar neroziile … NEROZIILE UNUI PROVINCIAL :

miercuri, 4 noiembrie 2009

Farmecul Inimii Reginei Maria, Castelul de la Balcic





Castelul din Balcic sau Palatul din Balcic este un castel din oraşul Balcic, Bulgaria. A fost construit la ordinul Reginei Maria, în timpul în care Cadrilaterul a aparţinut României. Complexul castelului cuprinde un parc botanic, mai multe vile rezidenţiale, o sală a fumatorilor, o pivniţă, o mănăstire, un izvor de apă şi diverse alte clădiri. Castelul, numit şi "Cuibul Linistit" ("Quiet Nest" sau "Tenha Juvah" în limba turcă) este de fapt o vilă cu pereţi albi şi acoperişuri de ţiglă roşie străjuite de un minaret. Este construit de-a lungul a trei terase şi combină elemente ale stilului maur, stilului mediteraneean cu cel al caselor bulgăreşti. Este foarte aproape de mare, fiind despărţit de aceasta doar de faleză. A fost locul preferat al Reginei Maria, în care aceasta a locuit, tocmai de aceea rămânându-i denumirea de "Castel".
În capela acestui castel, pe care l-a iubit mult, a fost depusă inima reginei dupa ce ea a murit. În prezent inima sa se află expusă la Muzeul Naţional de istorie din Bucureşti, dar spiritul reginei a rămas la Balcic. Ca să-l poţi afla trebuie să vezi, nu o singură dată, şi să înţelegi Castelul de la Balcic.