Mircea Eliade –Arta de a muri

,, Trăim atâta mizerie, experimentăm cu toţii atâta laşitate şi abdicări ( un om cu adevărat cinstit, în sensul clasic al cuvântului, ar trebui în zilele noastre ori să asasineze, ori să se sinucidă: refuzând prin acest gest de curaj să ia parte la contemporaneitate ); ne vedem siliţi în fiecare zi să asistăm la atâta suferinţă nedreaptă; înţelegem în fiecare zi că suntem neputincioşi să alinăm suferinţele acestea, ca orice am face suntem şi rămânem neputincioşi- încât ajungem fiecare să realizăm condiţia tragică a existenţei noastre sociale. ( … )
Există astăzi în lume o suferinţă meschină, cotidiană, inferioară; o suferinţă biologică, nu una umană şi spirituală. Tragismul acesta de fiecare zi pe care îl trăim cu toţii nici nu ne ajută, cel puţin, să ne adâncim sufletul nostru, să-l conducem spre mântuire. Noi suntem ursiţi să înţelegem neputinţa nostră umană, limita voinţei noastre, nedreptatea predestinată acestei Lumi – auzind cum alţii au miliarde, iar alţii mor de foame, asistând cum cele mai curajoase porniri sunt înecate în ticăloşia sfârşiturilor, ştiind cum totul se cumpără, totul se vinde. Este o aşteptare tristă pretutindeni în lume. O aşteptare a întregii vieţi colective, neliniştită, chinuită. Ce miracol va putea sparge zidul de noroi care ne sufocă? Începi să disperezi chiar la posibilitatea acestui miracol … ,,

Iar dacă miracolele nu mai sunt posibile, atunci rămân definitive doar neroziile … NEROZIILE UNUI PROVINCIAL :

luni, 13 octombrie 2008

Nu i-am înţeles niciodată






Sunt o etnie complet separată de noi românii. Guvernele României post-decembriste au încercat să facă cât mai caldă imaginea etniei romilor, aducându-i cel puţin ca denumire cât mai aproape de noi. Dar acum, în lumina ultimelor evenimente, am înţeles atitudinea duplicitară a unor politicieni români care au votat în parlament schimbarea denumirii de ţigan cu cea de rom sau rrom. Au intuit şi premeditat cu bună ştiinţă masiva lor deplasare etnică în ţări europene precum Italia, Spania, etc şi la adăpostul unui nou nume foarte asemănător cu cel de român, ne-au terfelit identitatea si istoria. Din biata nostră integrare europeană s-a ales praful şi în loc să pornim cu dreptul către verii noştrii de limbă latină, am pornit nu cu stângul ci cu rromii. Un simplu cetăţean român nu îşi permite, financiar vorbind, măcar o excursie la Paris, pe când ei şi-au permis să plece cu toată familia şi pentru totdeauna. Ei care strigă peste tot că sunt discriminaţi, neînţeleşi şi săraci, cu ce bani au ajuns acolo?

Ca un oarecare bun creştin, încerc să le dau circumstanţe atenuante. Sunt de-ai noştrii, de lângă noi, au fost persecutaţi în trecut ca robi pe moşiile boiereşti şi mai de curând, deportaţi şi exterminaţi în lagăre, dar …
Nu le pot înţelege însă rezistenţa la confort pe care o au. Nu ştiu de ce îi văd pe toţi ca pe nişte hoţi, care nu au muncit niciodată, dar sunt plini de aur, trăind din gunoaiele aruncate de noi ceilalţi, românii.
În timp ce noi scădem numeric, suntem plini de boli, o populaţie nefericită, îmbătrânită, stresată, ei se înmulţesc în orice condiţii precum gândacii de bucătărie, rezistând la toate acţiunile de normalizare sau integrare ale autorităţilor române şi, mai nou, europene. Nu au nici o religie decât pe cea a bunului plac, spiritul de clan şi setea de bani.
Mereu lăsaţi în pace, desigur la marginea societăţii româneşti, ei pătrund până în inima oraşelor noastre nu prin cultură sau ştiinţă, ci prin spiritul mercantil al adunătorilor de fier, cupru şi hârtie care se fac mereu bani. Banii se transformă în case cu turnuleţe şi acoperişuri pagodă, dar deja aici vorbim de ţiganii romanizaţi, o categorie din care se trag probabil toţi politicienii noştrii români.
Acum se vor cheltui bani frumoşi pentru refacerea imaginii terfelite a românilor din afara ţării, dintr-o Uniune Europeana paralizată de politicieni asemenea cu cei români. Dacă ei nu sunt în stare să gestioneze problemele unui singur grup etnic - cel al ţiganilor români – campaţi adhoc în tabere sinistre în ţările de limbă latină şi aiurea în Europa, cum vor fi ei în stare să răspundă nevoilor majorităţii populaţiilor europene?
Aş vrea să văd şi eu un ţigan ( de preferinţă un gabor cu mustaţa pe oală şi pălărie neagră cu boruri mari pe cap ) care să apară în acele clipuri publicitare făcute la comanda Guvernului României şi care să ne vorbească despre frumuseţile culturale ale Romaniei, despre frumuseţile naturale ale ţării nostre şi mai ales despre calităţile deosebite ale unui popor român mult prea încercat de istorie pentru a nu fi acceptat, aşa cum este acum, de o Europă care nu ne vrea în graniţele sale, care nu ne mulţumeşte pentru faptul că în timp ce noi ne pârjoleam ţara în calea turcilor şi tătarilor, ei construiau castele şi oraşe minunate, în timp ce noi ne săpam mormintele şi ne lingeam rănile după mari bătălii, ei făceau artă în timpuri de pace şi turniruri în timp de război, fără să le fie ameninţată însăşi existenţa ca popor ci doar mândria şi aroganţa lor de granzi ai Europei.
Cum spuneam, aş vrea să văd un ţigan vorbind despre România şi nu despre clanul şi familia lui, despre palatul lui şi despre puradeii pe care i-a făcut cu nevasta lui de 12 ani. Aş vrea să ştiu ce fruntaşi ai ţării, de etnie romă, au făcut sau fac cinste ţării, câţi ţigani au murit cu cinste în războaiele purtate de români în ultima sută de ani, sau în Revoluţia română. Nu găsesc nicăieri astfel de informaţii.
Ţiganii sunt, după cum nu vor să o spună cu voce tare românii, pentru că le este frică de ei, nişte inadaptaţi ai societăţii româneşti, neintegrabili în nici o ordine socială fie ea românescă sau europeană. Suspectez faptul că nu relaţionează nici măcar cu populaţiile ţigăneşti din celelalte ţări europene, de la care ar avea sigur ce învăţa. Politic vorbind totul este posibil şi ţiganii vor deveni sau sunt deja cetăţeni români şi europeni. Practic sunt nişte paria: nu lucrează, nu produc, fură tot ce vor, nu plătesc impozite, nici măcar curentul electric. În loc să-şi trimită copii la scoală preferă să-i pună la cerşit. Li se oferă toate condiţiile pentru a progresa ca etnie, cel puţin prin copii lor şi ei nu doresc acest lucru sub nici o formă. Şi totuşi sunt egalii noştri sociali.
Am văzut la televizor diverse documentare despre etnia lor, am citit pe internet diverse articole şi în afară meşteşugurile confecţionării de cazane, oale, tigăi, bidinele, a faptului ca au ureche muzicală bună, sunt buni manelişti şi au o limbă proprie, nu ştiu să facă şi altceva. Ba da, mai ştiu să iasă în evidenţă cu orice preţ, în special cu ocazia unor evenimente tragice precum omoruri, scandaluri, violuri. Nu vorbim aici despre regii, bulibaşii şi politicienii de etnie rromă , ei nu mai au nici o legătură cu ţiganii de rând, aşa cum nici politicienii noştrii nu mai au nici o legătură cu noi, cei care i-am ales. Cu un Mădălin Voicu sau mai ştiu eu ce alt politician de culoare nu se face emanciparea unei întregi etnii. Fără respectarea legilor ţărilor în care trăiesc în prezent, fără renunţarea la căsătoriile dintre copii, fără renunţarea la unele obiceiuri ţigăneşti, în special cele legate de igienă şi şcoală, nu se poate vorbi de integrarea etniei rrome în cea majoritară. Fără compromisuri de ambele părţi nu se poate vorbi de înţelegere şi acceptare reciprocă. Eu încă nu am auzit de un ţigan care să facă concesii, cred că nici nu înţelege sensul acestui cuvânt. Într-o lume în care funcţionează doar legea parului, a sabiei ninja şi a cuţitului, cu o justiţie românescă care nu înţelege decât de bani şi nu de dreptate, ce înseamnă compromis, înţelegere, reciprocitate ? Aproape că nici eu nu le mai înţeleg.
Politicienii vin cu sfaturile lor europene lipsite de substanţă, sterile precum legile lor ipocrite, fără a vedea de aproape fiecare caz în parte, fiecare comunitate locală de ţigani, cu nevoile şi specificul lor. Nimeni nu a făcut un studiu clar trăind în mijlocul acestor comunităţi de ţigani, ci doar şi-au dat cu părerea, de pe margine, de la mare distanţă. Probabil nici nu se poate face un astfel de studiu atât timp cât în rândurile clanurilor de ţigani funcţionează o lege a tăcerii, foarte asemănătoare cu omerta mafiei italiene.
Aş vrea ca aceste incapabile guverne româneşti să ne convingă mai întâi pe noi de valorile şi valoarea etniei rome şi apoi să irosească bani pentru campanii ineficiente de reşapare a valorilor româneşti , dincolo de graniţe, valori care nu au nici o legătură cu ţiganii. Este suficient un viol undeva în Europa, pentru ca toţi românii de bună credinţă de acolo să-şi dorescă să emigreze în Canada sau SUA.
Între ţigani şi politicieni a rămas doar o pătură subţire de români, cei cu bani, restul urmează să devenim romi, arătaţi cu degetul de toată Europa.
O vină importantă în desfăşurarea acestor evenimente o are şi o parte a presei româneşti care nu ne arată decât foarte puţine lucruri bune între o încăierare între clanuri la Craiova ( ca şi cum Craiova ar fi locuită numai de ţigani ) şi nişte voturi vândute pe 100 de euro, la colţ de uliţă, în Ştefăneşti, chiar lângă capitală. Cum să aflăm noi ceva despre romii buni, cei care încearcă să trăiască decent, au o slujbă, chiar dacă ea este cea de gunoier sau femeie de servici, şi ce să înveţe copii noştrii despre o lume ţigănescă în care numai extrema negativă este importantă pentru a fi arătată la televizor. Din păcate binele, fiind prea banal, nu creşte audienţa televiziunilor.

În aceste condiţii nu putem decât să emigrăm sau pur şi simplu să închidem ochii ca şi până acum. Din păcate mă aştept în viitorul apropiat la un cuţit în spate sau să-mi fie violaţi copii în stradă, ziua în amiaza mare. Trebuie să recunosc că acest fapt se datorează în mare parte unui stat român care acum, în toate dimensiunile lui, este profund antiunam şi antisocial, atât pentru noi majoritarii români, dar şi pentru minoritarii ţigani. Instituţiile lui nu acţionează spre binele nostru ci numai spre bine celor care ne conduc. O minoritate care guvernează o majoritate obosită, sătulă de fălcile grase ale politicienilor, care se revarsă spre noi din televizoare. Ţiganii şi românii interesează pe politicieni doar cu 3 luni înainte de alegerile locale sau parlamentare, în rest aceeaşi indiferenţă crasă mascată declarativ. Din cauza aceleiaşi incapacităţi a politicienilor români a început şi dictatura minorităţii rome din Europa asupra majorităţii româneşti din Europa. Totul slujeşte desigur unui scop politic nedeclarat. Trăiască noua democraţie!

Eu cred că mă voi declara la următorul recensământ ca fiind de etnie romă, adică ţigan. Aşa voi avea mai multă libertate de opinie şi voi putea spune cu voce tare că sunt discriminat când mi se face o nedreptate.

Român caut şatră de ţigani rromi. Doresc să mă integrez în Europa. Cer şi ofer seriozitate în euro.